Fakta om fridykning (only available in Danish)

Findes ”Drømmen om dybet” på DVD?

Nej – det gør den desværre ikke, men den kan muligvis købes ved at rette henvendelse til Skandinavisk Film Kompagni eller DR1.

Kan alle lære at holde vejret?

Ja, det kan de- både unge og gamle mennesker. Det vigtigste er, at man synes det er sjovt og udfordrende og aldrig holder vejret alene.

Hvordan træner man sig op til at kunne holde vejret 5 minutter?

Det vigtigste når man holder vejret er, at man kan slappe helt af og ikke stresser sig selv. Hvis man holder vejret nogle gange om ugen, så forstår man pludseligt meget mere om kroppens reaktioner og så er det muligt at holde vejret meget længe. Man skal IKKE tænke på tiden når man holder vejret, men bare tænke glade og positive tanker.

Hvor mange år har fridykning eksisteret og hvor stammer det fra?

Fridykning er en ældgammel tradition. I mange tusinde år har perledykkere i Stillehavet dykket efter muslinger og perler på havets bund og i Middelhavet har der været stor industri omkring svampedykning. Selv i Norden har der været fridykning. Det ses tydeligt på de store ”køkkenmøddinger”, som er rester af forskellige muslinger som folk har spist helt tilbage i Stenalderen. Mere moderne fridykning som konkurrence har kun eksisteret i ca. 50 år og startede i Sydeuropa.

Hvor mange liter luft kan en dygtig fridykker have i lungerne?

Det er meget forskelligt fra person til person og det er ikke vigtigt at have kæmpestore lunger, men de bedste fridykkere kan fylde 12 – 14 liter luft ned i lungerne. Til sammenligning kan mere ”almindelige” mennesker fylde lungerne med 5-7 liter.

Kan man retningsbestemme lyd under vandet som på landjorden – og flytter lyden sig hurtigt?

Præcis som i luft, bevæger lyd sig ved at små molekyler støder ind i hinanden. Dog går det meget hurtigere i vand – faktisk mere end 4 gange så hurtigt som i luft. Det betyder i praksis, at man ikke kan retningsbestemme lyd under vand, da hjernen ikke kan nå at bestemme hvilket øre lyden ramte først.

Hvor kan man lære at fridykke?

En svømmehal eller en tur til stranden er det bedste, og husk at man ALDRIG må fridykke eller snorkle alene. Hvis du er så heldig at komme med din mor og far til et varmt land, så kan I jo tage ud og snorkle sammen og se på flotte fisk. Det allerbedste er nok at tage et fridykker-kursus eller melde sig ind i en klub.

Er din familie og venner ikke urolige når du træner fridykning?

Jov, de er nok en lille smule urolige af og til, men de ved godt jeg ikke fridykker alene eller presser mig for hårdt, og så sker der jo ikke noget.

Hvad er det som er helt specielt ved fridykning i forhold til andre sportsgrene?

Det helt specielle er jo, at man skal holde vejret hele tiden. Det er helt unikt, men betyder også, at man skal lytte til sin krop og respektere sine grænser. Man skal absolut ikke spille Tarzan og udsætte sig selv eller andre for fare.

Hvilket udstyr behøver man og hvor kan dette købes?

Det er så dejligt simpelt at fridykke – alt man behøver er en maske og en snorkel. Det er også en rigtig god idé med et par svømmefødder og måske en dragt hvis man ikke vil fryse. Udstyret kan købes i de fleste dykkerbutikker, eller man kan søge efter det på internettet. Besøg fx uv-sport.dk

Skal man ikke være småskør for at kunne holde vejret så længe?

Det synes jeg bestemt ikke. Tværtimod skal man tænke sig meget godt om og ikke være dumdristig. Men det kan da godt være andre synes man er småskør når man kan lide at presse sig selv lidt og elsker at svømme rundt blandt delfiner, hajer og havskildpadder, men det skal man ikke tage sig af.

Hvor dybt er der i Danmark?

Der er faktisk ret lavt i havet rundt om Danmark, sådan cirka fra 1 – 25 meter. Der er også mange både og folk på vandski, så man skal huske at have en dykkerbøje med hvis man svømmer langt ud fra kysten.

Synes du ikke du er dumdristig og sætter livet på spil når du prøver at lave en verdensrekord?

Nej, det gør jeg bestemt ikke. Jeg har jo trænet i mange år og sørger for at sikkerheden er i top. Der ligger flaskedykkere langs dykkertovet og der er en læge til stede. Så det er faktisk meget mere sikkert at lave et verdensrekordforsøg, end det er at ligge og træne alene i svømmehallen.

Er der mange piger som dyrker fridykning?

Ja, der er en hel del og de er rigtigt gode. Faktisk er der nogle piger, som har slået mændenes verdensrekorder flere gange.

Må man spise meget lige inden man skal holde vejret/fridykke?

Nej, det er en meget dårlig idé, da alt maden lægger sig ned i maven og tarmene og medvirker til, at en masse blod strømmer derhen for at optage energi. Spis ikke et par timer før, men drik gerne noget vand eller anden væske.

Kan fridykning bruges i medicinsk forskning?

Ja, der er mange læger som synes det er rigtigt interessant at undersøge fridykkere og lave forsøg med dem, fordi det kan hjælpe til en bedre forståelse for kroppen, og derfor medvirke til nye og bedre behandlingsmetoder

Kan fridykning bruges til andet end fridykning?

Ork ja….fridykning er jo nærmest en livstil, hvor det handler om at leve sundt og respektere naturen og andre mennesker, så det kan bestemt anbefales til alle.

Kan man tage billeder når man fridykker?

Ja, faktisk er det ret sjovt at købe et engangskamera og tage nogle flotte billeder i svømmehallen eller på stranden. Hvis man har et digitalkamera med undervandshus, så kan man få nogle super skarpe billeder. I Aarhus Fridykker Klub er der en dygtig fridykker som hedder Marcus, og selvom han kun er 15 år tager han nogle meget flotte billeder under vandet. Se nogle af hans billeder her. Du kan også se nogle meget smukke og professionelle billeder, som er taget af min gode ven Casper Tybjerg – bare gå ind på hans hjemmeside www.ttf.dk og klik på hans gallerier.

Hvorfor er der ikke mere fridykning på dansk TV?

Ja, det er et godt spørgsmål, men ofte er det jo håndbold og fodbold der vises mest, fordi det er de største sportsgrene og fordi de er meget publikumsvenlige. Måske har det også noget med penge og manglende sponsorater at gøre. Da fridykning er en mikroskopisk lille sport, som ikke mange kender til, går der sikkert en del år før det vises mere på TV, men store kanaler som National Geographics og Discovery viser heldigvis nogle gode fridykker-programmer af og til.

Hvad er ”yoga” og hjælper det på fridykning?

Yoga er en oldgammel indisk tradition, som går ud på at man hviler i sig selv og nyder livet her og nu. Yoga handler meget om at trække vejret dybt og roligt og så skal man spise sund mad. Dette gør, at man får en stærk krop og psyke – altså at man bliver glad og tilfreds. På den måde hjælper det i fridykning og i mange andre dele af livet.

Pas på!

Må man fridykke alene hjemme i badekarret/på lavt vand?

NEJ – bestemt ikke, det kan være dødsensfarligt hvis man besvimer under vand. Husk man ALDRIG må svømme eller fridykke alene.

Er det farligt at holde vejret?

Nej, ikke hvis man kun gør det i sengen eller på sofaen. Men hvis man ligger under vand skal man endeligt ikke presse sig selv for meget. Og husk der ALTID skal være en voksen tilstede.

Facts

Kan børn fridykke?

Ja, også i den grad. Helt små børn har faktisk en rigtig god dykkerrefleks og elsker vand. De holder øjnene åbne og lukker i struben, så der ikke kommer vand ned i lungerne. Man kan starte med at snorkle og fridykke når som helst, men man skal ALTID huske, at der skal være voksne tilstede.

Hvorfor kaldes fridykning også nogle gange for APNEA?

Apnea er et gammelt græsk ord som direkte oversat betyder ”uden luft” eller ”uden vejrtrækning”. Måske har du hørt om ordet i forbindelse med et syndrom der hedder søvnapnø (søvnapnea), som er en sygdom hvor kroppen glemmer at trække vejret mens man sover.

Hvilke fridykkerforbund findes der?

Der findes forskellige forbund inden for vandaktiviteter. Det største og mest seriøse forbund for fridykning hedder AIDA og i Danmark hedder AIDA´s afdeling Fridykkerudvalget og er en del af Dansk Sportsdykker Forbund (DSF). Se hjemmesiden her: DSF

Hvor afholdes der verdensmesterskaber?

Verdensmesterskaberne i fridykning afholdes alle mulige steder – nogle gange i havet og nogle gange i svømmehallen. Der har lige været verdensmesterskaber i Rødehavet, og her skulle man dykke dybt ned i havet. Næste år afholdes verdensmesterskaberne i Århus og her gælder det om at svømme langt og holde vejret længe i en pool.

Skal der være en læge tilstede under et rekordforsøg?

JA, og der skal være internationale dommere, kamerafolk til at optage video, sikkerhedsdykkere osv. Der skal også afgives en urinprøve til lægen, som han sender ind til dopingkontrol. Alle omkostninger skal atleten desværre selv betale for – selv flybilletter og hotel til dommerne.

Er der mange forskellige discipliner inden for fridykning?

Ja, der er en hel del. Fælles for alle er, at man holder vejret hele tiden. Man kan både svømme langt under vandet i en svømmehal eller dybt ned i havet. Og man kan gøre det med eller uden svømmefødder. Man kan også trække sig ned langs en line, og endda blive sænket ned på en stor tung slæde.

Er fridykning udbredt på verdensplan?

Ja, det er en meget udbredt sport, især i varme landet hvor man kan svømme i havet året rundt. Fridykkere er meget venlige og inviterer dig gerne med ud at se deres favorit-dykkersted.

Hvorfor putter fridykkerne ofte sæbe på deres dragt inden de tar den på?

Det er simpelthen fordi en fridykkerdragt er meget svær at trække over huden, da den består af tyndt gummi, også kaldet neopren. Sæben hjælper så dragten glider lettere på og sidder som et ekstra stykke hud – præcis som en sæl der har et varmt spæklag rundt om hele kroppen.

Hvorfor spytter dykkere ofte i masken?

Det er fordi spyt forhindrer masken i at dugge til. Husk at spytte på indersiden af glasset og gør det INDEN masken bliver våd.

Hvorfor har fridykkere ofte kniv på når de træner i havet?

Det er vigtigt at huske sin dykkerkniv hvis man svømmer rundt i uklart vand eller i et område man ikke kender så godt. Skulle man sidde fast i et fiskenet eller andet på bunden, så kan man hurtigt skære sig fri med sin kniv.

Hvor langt kan man svømme under vandet i en almindelig svømmehal? – (med og uden svømmefødder)

Hvis man træner meget længe kan man svømme over 200 meter med svømmefødder og over 150 meter uden svømmefødder. Det er dog meget flot hvis man kan svømme 25 meter ligesom mine dygtige nevøer Jens og Emil, men selv 5 – 10 meter er en god start. Men husk der ALTID skal være voksne tilstede og at man ALDRIG må svømme alene,

Kroppen

Gør det ondt når man holder vejret?

Det er lidt svært at svare på, da folk oplever ”smerte” meget forskelligt. I de første sekunder kan man slet ikke mærke man holder vejret, men efter et par minutter begynder kroppen at give tegn til, at den vil have luft. Så hopper mellemgulvet op og ned – det føles som om maven danser. Man kan også få det meget varmt ligepludseligt, men det går over igen. Hvis man holder vejret i meget lang tid kan det godt gøre ondt, fordi der sker en masse ændringer i kroppen.

Klemmer det ikke på lungerne når man dykker meget dybt ned i havet?

Jov, så snart man kommer under vand presser det på kroppen. Faktisk er vand meget tungt, så man skal ikke dykke for dybt ned. Efterhånden som man vænner sig til dybet gør det ikke ondt, men det tager noget tid og kræver man lærer forskellige teknikker.

Kan man se under vand?

Ja, men ikke særligt tydeligt, idet lysets brydning under vand ikke passer til vores øjne. Derfor er det en god ide at tage svømmebriller eller dykkermaske på. Så er der luft foran øjnene, og man kan se helt klart.

Hvad sker der med kroppen når man holder vejret?

Når man holder vejret ændrer kroppen sig med det samme. Pulsen kan både stige og falde og blodet pumpes rundt med et højere tryk. Fordøjelsen går i stå, og der ledes mere blod ind til lunger, hjerte og hjerne. Dette fænomen kaldes ”dykkerefleksen” og den har vi tilfælles med delfiner og andre havlevende pattedyr.

Hvorfor skal man nogle gange tisse efter man har holdt vejret?

Det er fordi blodtrykket stiger, og dette får hjertet til at frigive et såkaldt ”tissehormon” – også kaldet ANP. Dette er helt naturligt og ikke spor farligt.

Hvor længe kan hjernen holde til ikke at få ilt?

Hjernen kan ikke klare sig i mange minutter uden ilt. Men når man holder vejret har man jo masser af ilt i lungerne og blodet, som pumpes rundt af hjertet. Man tager altså ikke skade af at holde vejret meget længe – måske 8 – 10 minutter, så længe hjertet slår og der er ilt nok.

Hvordan transporteres ilt rundt i blodet?

Ilt transporteres af små proteiner som kaldes for røde blodlegemer. De hedder med et fint ord også erythrocytter. Vi har også nogle hvide blodlegemer i kroppen, og de er som små soldater der slår fremmede bakterier ihjel, og hjælper med at holde kroppen sund og rask.

Gør det ikke ondt i ørerne når man dykker ned?

Hvis ikke man passer meget på og kender de rigtige teknikker, så kan det gøre frygteligt ondt. Faktisk kan man sprænge sine trommehinder på blot et par meter vand. Så lad endeligt være med at dykke ned på bunden af svømmehallen hvis det gør det mindste ondt i ørerne. Man skal lære at udligne vandets tryk på ørerne. Dette gøres lettest ved at holde sig for næsen og prøve at blæse luft ud selvom man klemmer med fingrene om næseborene. Hvis man fornemmer et lille ”klik” i øret har man trykudlignet, og kan dykke lidt længere ned. Man kan sagtens øve dette på land – hold dig for næsen og pust forsigtigt luft op i næsen, det er ikke så svært.

Kommer man ikke til at fryse når man ligger helt stille?

Jov, det kan man faktisk godt. Derfor er det godt med en dykkerdragt. Hvis man fryser skal man komme op af vandet og vente med at hoppe i til man er varm igen. Du kan købe en rigtig god dragt som oven i købet bliver målsyet så den passer dig perfekt ved at klikke på www.eliossub.com

Hvorfor kan fridykkeren gå hurtigt op og ned i havet når almindelige dykkere ikke kan?

Det kan de fordi de ikke har flasker på ryggen med en masse ekstra luft. Når man kun har det luft med som kan være i lungerne, så er kroppen i balance og man får ikke ”dykkersyge”, som kan forekomme ved flaskedykning.

Natur og dyr

Hvad har mennesker tilfælles med delfiner og andre havpattedyr?

Vi har den såkaldte ”dykkerrespons” tilfælles med vores venner i havet. Det betyder, at hjertet slår langsommere når man hopper i vandet, og at blodet sendes ind til lunger, hjerte og hjerne hvor der er mest brug for det. Der kommer ikke så meget blod ud i armene og benene, det er mere vigtigt at have det midt i kroppen.

Hvilke dyr kan man fridykke med og hvorfor er det sjovt?

Man kan nærmest fridykke med alle dyr og det er meget sjovt fordi man lærer noget om dem. Dog skal man ikke dykke for tæt på brandmænd eller koraller. Hvis der er store hajer eller krokodiller skal man heller ikke lige hoppe i vandet.

Hvad er det farligste dyr man kan se under fridykning?

Mange tror alle hajer er dødsens farlige, men det passer slet ikke. Faktisk kan de være ret sjove at svømme med og generelt er de ganske sky. Men det er klart, at de store hajarter såsom hvidhaj, tigerhaj og hammerhaj kan være meget farlige, da de sagtens kan spise et menneske. Det farligste dyr er nok en brandmand som lever i Australien. Den er ikke ret stor, men kan sagtens dræbe et menneske med sine giftige tråde. Havslanger er også meget giftige, men angriber yderst sjældent, så længe man ikke tager fat i dem.

Hvad er det største dyr man kan se under fridykning?

Det største dyr man kan se er jo blåhvalen, som er det største dyr der nogensinde har levet på Jorden. Andre store dyr er hvalhajer og spækhuggere. I Danmark er det mest fisk man ser – men selv en torsk på et par kilo kan virke meget stor – specielt fordi ting man ser under vand virker noget større end de er i virkeligheden.